بررسی پروپوزال کارشناسی ارشد و پروپوزال دکتری
بررسی پروپوزال کارشناسی ارشد و پروپوزال دکتری
نگارش پروپوزال کارشناسی ارشد و پروپوزال دکتری یکی از مراحل مهم و حساس در فرآیند انجام پایاننامه ارشد و نوشتن رساله دکتری است که باید برایشان به حد کافی وقت و انرژی صرف کرد. اما برای اینکه دانشجویان بتوانند این مرحله را با موفقیت پشت سر بگذارند، ملزم به رعایت کامل قواعد و اصول استاندارد پروپوزالنویسی هستند. بنابراین پیش از هر کاری بهتر است شیوه درست و قوانین نگارش پروپوزال کارشناسی ارشد و دکتری را آموخت و نکات و ترفندهای افزایش کیفیتشان را یاد گرفت. البته باید تفاوت پروپوزال کارشناسی ارشد و پروپوزال دکتری را نیز دانست و هر کدام را در چارچوبهای مشخص خود نوشت. پروپوزال یا پیشنویس توجیهی مسیر پژوهش علاوه بر تعیین نقشه راه محقق نمایانگر توانایی علمی اوست و تاثیر بسیاری بر نظر هیات داوران دانشگاهها دارد.
هر چند تفاوت پروپوزال کارشناسی ارشد و پروپوزال دکتری چندان زیاد نیست و در کلیات تقریبا یکساناند، ما در این مطلب به تفاوتها خواهیم پرداخت و نکات آن را شرح خواهیم داد. با این کار شما دید بهتری برای نوشتن پروپوزال ارشد و دکتری خواهید داشت.
ساختار پروپوزال کارشناسی ارشد و دکتری
بخشهای اصلی ساختار هر پروپوزال استاندارد عبارتاند از:
- موضوع
- عنوان
- اصطلاحات علمی
- مقدمه
- طرح مسئله
- ابزار و منابع گردآوری و تحلیل اطلاعات
- پیشینه تحقیق
- اهداف تحقیق
- پرسشهای تحقیق
- فرضیات تحقیق
- روش تحقیق
- نتیجهگیری
- فهرست منابع
پروپوزال کارشناسی ارشد
واحد پایاننامه از مهمترین واحدهای تحصیلی برای دانشجویان دوره کارشناسی ارشد است و با انجام پایاننامه به نوعی توانمندی و مهارت دانشجویان این مقطع در امور پژوهشی ارزیابی میشود، چراکه هدف از اختصاص واحد پایاننامه در دوره کارشناسی ارشد یادگیری مراحل تحقیقات علمی و نکات مهم امور پژوهشهای علمی و آکادمیک است.
هیات داوران دانشگاهها دانشجویان را بر اساس کیفیت پایاننامه محک میزنند و با دقت پایاننامه را از جوانب مختلف بررسی میکنند؛ از موضوع انتخابشده و کیفیت پروپوزال تا ساختار تکتک فصول پایاننامه. بنابراین دانشجویان باید از نخستین گام که انتخاب موضوعی جذاب و کاربردی و مناسب است، با استفاده از مشاوره استادان راهنما درست و اصولی پیش بروند. در این مرحله انتخاب استاد راهنمایی مناسب و متناسب با موضوع تخصصی پایاننامه بسیار اهمیت دارد. همچنین باید در برآورد هزینههای تحقیق دقت کرد و به نتایجی منطقی رسید. سپس باید بر نگارش پروپوزالی استاندارد و جذاب متمرکز شوند؛ پروپوزالی کامل، بینقض و قابل قبول.
پروپوزال دکتری
نوشتن پروپوزال دکتری یکی از حساسترین و مهمترین مراحل نگارش رساله دکتری است و کیفیت آن در موفقیت دانشجویان مقطع دکتری برای کسب نمره عالی در این واحد مهم تاثیر بسیاری دارد؛ یعنی هر چه پروپوزال دکتری قویتر و کاملتر باشد، نوید انجام رساله دکتری پربارتر، غنیتر و با کیفیت بالاتری را میدهد و به همین ترتیب در نظر هیات داوران و استادان دانشگاه تاثیر مثبت و بهتری خواهد گذاشت. پروسه انجام رساله دکتری از ترم نخست این مقطع آغاز و طی دوره تکمیل میشود و فرصت مغتنمی است .
برای دانشجویان که به طور تخصصی در حوزه مورد علاقهشان تحقیق و مطالعه کنند و بر اطلاعات و اندوختههای علمی خود بیفزایند و همچنین با ایدهپردازی و خلاقیت نظریههای نو ارائه دهند. البته فرآیند نگارش رساله دکتری طولانی است و به تبع آن، نوشتن پروپوزال هم زمان بیشتری میطلبد و پیچیدگیهای خاص و ویژه خودش را دارد. به دلیل گستردگی حوزههای تخصصی و جزئیات فراوان رساله دکتری بدیهی است که حجم مطالب آن بسیار زیادند و معمولا سختتر و پراهمیتترند. گفتنی است نوع رشته و گرایشهای مختلف آن در میزان دشواری و پیچیدگی انجام رساله و نوشتن پروپوزال دکتری و حجم دادههای لازم موثر است، اما به طور معمول، تعداد صفحات رساله دکتری بیشتر از پایاننامه کارشناسی ارشد است و بر همین مبنا پروپوزال دکتری نیز مفصلتر است.
نکته مثبت و امیدبخش برای دانشجویان دوره دکتری این است که آنها قبلا در دوره کارشناسی ارشد تجربه تحقیق و نوشتن پایاننامه و پروپوزال را پشت سر گذاشتهاند و با مراحل مختلف کار پژوهشی آشنا هستند و یقینا در مراحل نگارش رساله دکتری بر تسلطشان افزوده خواهد شد.
تفاوت پروپوزال کارشناسی ارشد و پروپوزال دکتری
با توجه به مطالب گفتهشده، تفاوت پروپوزال کارشناسی ارشد و پروپوزال دکتری به طور اجمالی شامل موارد زیر میشود:
- حجم پروپوزال دکتری از پروپوزال کارشناسی ارشد بیشتر است؛ پروپوزال کارشناسی ارشد معمولا بین پنج تا هشت صفحه است، اما پروپوزال دکتری حدود هشت تا پانزده صفحه است.
- موضوع پروپوزال دکتری از موضوع پروپوزال کارشناسی ارشد مفصلتر، گستردهتر و با جزئیات بیشتر است.
- پروپوزال دکتری در طی دوره باید نوشته شود، اما پروپوزال کارشناسی ارشد اغلب در ترم آخر نوشته میشود.
- نگارش پروپوزال دکتری به لحاظ محتوا سختتر از پروپوزال کارشناسی ارشد است، اما به لحاظ روند کار به دلیل تجربه داشتن دانشجو در مقطع گذشته و تسلط بر قوانین و اصول پروپوزالنویسی راحتتر است.
خدمات مشاورهای موسسه پایان نامه ارزان برای نگارش پروپوزال کارشناسی ارشد و دکتری
همانطور که بارها تاکید کردهایم، نوشتن پروپوزال کارشناسی ارشد و دکتری از اهمیت بسیاری برخوردار است و تسلط دانشجو بر قواعد و اصول پروپوزالنویسی در همه مراحل آن ضروری است. این پروسه بهویژه در مقطع دکتری، زمانبر و طولانی است و ممکن است دانشجویان به برخی نکات از جمله تفاوت پروپوزال کارشناسی ارشد و پروپوزال دکتری توجه و دقت کافی نداشته باشند، به همین دلیل استفاده از تجارب ارزشمند یک مشاور متخصص و خبره موجب آرامش خیال و آسودگی خاطر خواهد بود؛ مشاوری مسلط بر موضوعات و مسائل بهروز علمی در حوزه تخصصی دانشجو و موضوع منتخبش که همراه دائمی دانشجو باشد.