آموزش نگارش فصل سوم پایان نامه
چگونه فصل سوم پایاننامه را بنویسیم؟ این پرسشی است که ما در این مطلب به آن پاسخ میدهیم.
نگارش پایاننامه از سختترین و مهمترین مراحل تحصیلات دانشگاهی است و دانشجویان برای اخذ مدرک در مقطع کارشناسی ارشد یا دکتری ملزم به انجام دادن پروژهای تحقیقاتی در رشته تحصیلی خود هستند. پایاننامه بر اساس تعاریف استاندارد شامل فصلهای مختلفی است که به ترتیب عبارتاند از: فصل اول: مقدمه، فصل دوم: پیشینه تحقیق، فصل سوم: روش تحقیق، فصل چهارم: نتایج و فصل آخر: بحث و پیشنهادها.
همانطور که میدانید، نوشتن هر فصل پایاننامه اصول و قواعدی دارد که دانشجویان باید کاملا بر آنها واقف باشند، اما موضوع مد نظر ما در این مطلب پاسخ به این پرسش است که چگونه فصل سوم پایاننامه را بنویسیم.
نحوه نوشتن فصل سوم پایاننامه
نحوه نوشتن فصل سوم پایاننامه بسیار پراهمیت است، اما چندان سخت نیست و چون حجم مطالب فصل سوم کمتر از سایر فصول پایاننامه است، نگارش آن سریعتر انجام میشود. با این حال، پیش از شرح نحوه نوشتن فصل روش تحقیق در پایاننامه توصیه میکنیم نخست اطلاعات مورد نیازتان را در این باره با دقت و به طور کامل گردآوری کنید؛ تمام مواردی که در پژوهش خود استفاده کردهاید؛ مانند ابزارها، مواد و مصالح، نرمافزارها، تجهیزات، فرمولها، مکانیسمها، آمار و آزمایشها و غیره.
بدیهی است با توجه به رشته و گرایش تحصیلی دانشجویان نحوه نگارش فصل سوم پایاننامهها اندکی متفاوت است، زیرا مراحل انجام پژوهشها با هم یکسان نیست، به همین دلیل در این فصل باید به طور کامل و دقیق توضیح داده شود که از چه روشهایی برای تحقیق استفاده شده و دانشجو چگونه به نتایج پژوهش خود دست یافته است.
در واقع، پس از مشخص شدن موضوع پایاننامه، مبانی تحقیق و نوشتن فصل اول و سپس تشریح پیشینه پژوهش در فصل دوم، روش کار و مسیر پروژه آشکار میشود و دانشجو باید به انتخاب بهترین نحوه نوشتن فصل روش تحقیق در پایاننامه بپردازد تا این فصل را جذاب و گویا بنویسد.
تقسیمبندی فصل سوم پایاننامه
نحوه نوشتن فصل سوم پایاننامه به تقسیمبندی محتوای آن بستگی دارد، چون این فصل نیز مانند سایر فصول پایاننامه شامل قسمتهای مختلفی است که به ترتیب به آنها میپردازیم:
مقدمه
بر اساس دستورالعملهای استاندارد و عمومی، در آغاز هر فصل از پایاننامه باید مقدمهای نوشته شود. بنابراین، برای فصل روش تحقیق نیز مقدمهای جذاب و شفاف بنویسید و طرح کلی فصل سوم را در قالب جملاتی ساده و روان و به صورت قابل فهم و گویا معرفی کنید.
نوع پژوهش
در این بخش باید نوع پژوهش خود را معین کنید؛ پژوهشها به طور کلی به دو دسته بنیادی و کاربردی تقسیم میشوند. هدف از پژوهش بنیادی شناخت ماهیت پدیدهها و روابط میان متغیرها و پرداختن به قواعد و اصول نظریهها و فرضیات است و پژوهش کاربردی به کمک نتایج حاصل از پژوهش بنیادی به توسعه و پیشرفت روشها، ابزار، ساختارها، رفتارها و تولیدات جامعه میپردازد.
جامعه مورد مطالعه
بحث بعدی، جامعه مورد مطالعه در پژوهش است؛ شما باید جامعه تحقیق خود را بشناسید تا بر مبنای آن بتوانید پرسشنامههایی متناسب طراحی کنید و در آن حوزه به گردآوری اطلاعات لازم بپردازید. گفتنی است هر چه جامعه تحقیق شما بزرگتر باشد، ارزش مطالعاتی بیشتری دارد.
نمونه مورد مطالعه
گرچه جامعه آماری بزرگتر برای جمعآوری دادههای مورد نیاز محقق باارزشتر است، اغلب امکان مطالعه همه افراد آن جامعه وجود ندارد، به همین دلیل پژوهشگر باید بخشی از آن جامعه را مورد تحقیق قرار دهد و نتیجه نهایی را به کل جامعه آماری تعمیم دهد که این روش را نمونهگیری مینامند. نکته قابل توجه در روش نمونهگیری این است که نمونه مورد مطالعه حتما باید تمامی ویژگیهای جامعه آماری را داشته و حجم آن با حجم کل جامعه آماری متناسب باشد تا تعمیم نتایج نیز منطقی و صحیح باشد.
معرفی ابزار جمعآوری دادهها
بخش بعدی اختصاص به معرفی ابزارهای گردآوری اطلاعات دارد که شامل سه ابزار مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه میشود. مشاهده و مصاحبه در پژوهشهای کیفی کاربردیتر است، اما پرسشنامه متداولترین روش و بسیار ارزان است.
در همین سایت مطلبی با عنوان راهنمای کامل جمعآوری دادهها در انجام پایاننامه منتشر کردهایم که حاوی اطلاعات خوبی در این مورد است، لطفا آن را مطالعه کنید.
معرفی آزمونهای مورد استفاده
هر پژوهشی بسته به موضوعش نیاز به آزمونهایی دارد تا بر اساس آنها دادههای مورد استفادهاش را تجزیه و تحلیل کند. آمارها به دو صورت توصیفی و استنباطی پردازش میشوند و برای تحلیل آنها از آزمونهای پارامتریک و ناپارامتریک استفاده میکنند. در این بخش، آزمونهای مورد استفاده محقق باید به طور کامل معرفی شوند.
تحلیل دادهها
پس از معرفی آزمونها باید درباره نوع و چگونگی تحلیل دادههای پایاننامه توضیح دهید که تجزیه و تحلیل اطلاعات معمولا به دو شکل کمی و کیفی انجام میشود. مباحثی که قابلیت اندازهگیری داشته باشند، به صورت کمی آنالیز میشوند، در غیر این صورت تحلیلها کیفی هستند، البته هر دو روش اغلب به کار برده میشوند.
معرفی نرمافزارهای مورد استفاده برای تحلیل دادهها
استفاده از انواع نرمافزارهای تخصصی و عمومی در نگارش پایاننامه و فصلهای مختلف آن امری بدیهی است و به سرعت عمل و دقت بیشتر محققان کمک میکند. در این بخش از فصل روش تحقیق لازم است به معرفی نرمافزارهایی پرداخته شود که برای تجزیه و تحلیل دیتاهای پایاننامه از آنها استفاده شده که البته بسته به نوع رشته تحصیلی انواع مختلف نرمافزارهای تخصصی طراحی شده و قابل اجراست.
چنانچه مایل به آشنایی بیشتر با آنالیز آماری و انواع آزمونها و نرمافزارهای تحلیلی هستید، میتوانید در همین سایت مطلب اهمیت تجزیه و تحلیل آماری در پایاننامه را مطالعه کنید.
مشاوره پایان نامه ارزان برای نوشتن پایاننامه
به هر حال در مراحل انجام پایاننامه ممکن است سوالاتی پیش بیاید و دانشجو نیاز به همفکری و مشاوره تخصصی داشته باشد. این مسئله درباره بخش روش تحقیق در نوشتن فصل سوم پایاننامه نیز صدق میکند. بنابراین، برای انتخاب برترین و کاملترین شیوه و نحوه نگارش فصل روش تحقیق در پایاننامه و البته نوشتن فصول دیگر آن، از مشاوره متخصصان باسابقه و کاردان موسسه استفاده کنید.